Dit keer spelen we een thuiswedstrijd. De tweede Business Meeting vindt plaats in Renswoude: een kwartier rijden van mijn woonplaats.

In het dorp waar ik woon, kennen we het Woudenbergs kwartiertje. Ook in Renswoude lijkt dit een bekend fenomeen: verschillende ondernemers komen tijdens de opening binnen gewandeld. Het is tekenend voor de sfeer: gemoedelijk en relaxed. Naast bekende gezichten zijn er ook nieuwe, jonge gezichten. Het is mooi om te merken dat de jonge generatie ondernemers zich ook betrokken voelt op het werk van Woord en Daad. Directeur-bestuurder Rina Molenaar en Bestuurder Programma’s Jacob-Jan Vreugdenhil trappen af: ‘Wat zijn de kansen en risico’s van zuidelijk leiderschap?’ Terwijl de ene ondernemer veel kansen ziet, is de andere ondernemer voorzichtiger: ‘Kijk uit dat lokale partners niet het grote plaatje uit het oog verliezen. De andere ondernemer reageert: ‘Ik zou all-in gaan. Van fouten kunnen we leren.’ Een inhoudelijke discussie breekt los.

Na de inhoudelijke sessie is er tijd om te netwerken. Terwijl de avondzon door de wolken breekt, genieten de ondernemers van een hapje en drankje op het dakterras. Projectleider Marc de Leeuw vervolgt de avond met een interactieve workshop over het rijstproject in Sierra-Leone. In een land met extreem hoge inflaties en corruptie tekent hij het perspectief voor de rijstboeren: ‘We stimuleren hen om in coöperaties te werken. Samen sta je sterker.  De boeren hebben een gezamenlijke spaarpot, waar ze geld uit kunnen lenen.’ Een ondernemer uit de zaal merkt op: ‘Het is een opdracht voor ons allemaal: niet werken voor jezelf, maar houd je oog op de ander gericht.’ Ondernemer Jan Sterk (senior adviseur Bunt Groep) haakt hierop in door middel van een stelling: ‘In tijden van bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking is het aan ondernemers om een stap vooruit te zetten en meer bij te dragen.’ ‘Dat komt wel goed’, reageert een ondernemer.

Naast zuidelijk leiderschap, rijst en rentmeesterschap leer ik tijdens het diner ook van alles over de kuikenwereld. Glimlachend bedenk ik me dat de Business Meeting veelzijdig is: het richt je blik op de wereld ver weg, maar soms ook héél dichtbij.