De avond, georganiseerd door Woord en Daad en het ministerie van Buitenlandse Zaken, was de eerste in een reeks onder de noemer ‘Onder de baobab’. De baobabboom staat in veel Afrikaanse gemeenschappen symbool voor ontmoeting en dialoog. Het is de plek waar mensen –ongeacht geloof of etniciteit– samenkomen om met elkaar in gesprek te gaan. Woord en Daad wil dat principe ook in Nederland tot leven brengen: plekken waar volop ruimte is voor dialoog en ontmoeting.

In Krimpen aan de Lek gebeurde dat letterlijk onder een minivariant van een baobab. Bezoekers gingen in gesprek met Rina Molenaar en met Henny Gerner, Amany Shalha en Thomas Vintges van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze namen volop de tijd om vragen van de aanwezigen te beantwoorden, bijvoorbeeld over de gevolgen van de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voor Nederland. “Maar we hebben ook kunnen horen hoe de mensen tegen internationale samenwerking aankijken”, stelt Vintges. “Die input kunnen we bij het ministerie goed gebruiken.”

“Ik heb mensen van allerlei pluimage gesproken, van diverse leeftijden,” vertelde Henny Gerner na afloop. “De mensen toonden oprechte interesse in elkaar. Dat zorgde voor een saamhorige sfeer.” Ook Rina Molenaar blikt tevreden terug: “Het is ons gelukt om ook in Nederland samen te komen onder de baobab. Wat mij betreft volgen er meer van dit soort avonden, op andere plekken in het land. Daar kijk ik nu al naar uit.”

Tijdens de pauze praatten de deelnemers met elkaar verder.