Rijstboer John: ‘Fair Rice Sierra Leone heeft veel veranderingen in gang gezet’

Tekst: Rudolf Mulderij Beeld: Woord en Daad

Op een kleine akker even buiten Ro-Baylor, Sierra Leone, werkt John B. Sesay. Het dorp staat bekend als één van de armste gemeenschappen in de omgeving. Ieder jaar steekt John zich in de schulden om voor zijn gezin te zorgen. Ieder jaar probeert hij na de oogst zijn schuld af te lossen. En ieder jaar houdt hij minder winst over, waardoor het gezin weer aangewezen is op een lening. Een kringloop zonder einde?

Soms loopt John 20 kilometer naar de grote weg om zijn oogst daar te verkopen. De opbrengst van de akker aangevuld met een schamel inkomen uit kleine handel is nauwelijks voldoende. Zijn vijf kinderen kunnen naar de basisschool, maar tegelijk hebben John en zijn vrouw moeite om hun kinderen één voedzame maaltijd per dag voor te zetten.

Fair Rice Sierra Leone

Tot een dag aanbreekt die perspectief biedt. Partnerorganisatie Cotton Tree Foundation (CTF) bezoekt het dorp. Samen met CTF ondersteunt Woord en Daad rijstboeren in Sierra Leone. Via trainingen leren de boeren technieken om hun oogst te vergroten en we ondersteunen hen bij het verkopen van de rijst. ‘Het Fair Rice project heeft veel verandering in onze gemeenschap in gang gezet,’ vertelt John.

Vaker oogsten

John woont in een moerasgebied. Traditioneel gebruiken de boeren de moerasgrond niet. Via Fair Rice Sierra Leone leert John om het moeras te ontginnen. Dat biedt nieuwe kansen om rijst en andere gewassen te verbouwen. De boeren leren kleine dijken en kanalen aanleggen om het waterpeil te reguleren. Door het waterpeil goed te reguleren kunnen rijstboeren twee tot drie keer per jaar rijst oogsten. Eerder oogstte John één keer per jaar rijst.

Rijstboer John B. Sesay

Zaaien en compost maken

Ook leert John compost maken van groenafval dat in het dorp beschikbaar is. Daarmee bespaart hij op het aanschaffen van kunstmest en de gewassen groeien net zo goed. De SRI-methode levert John ook een besparing op in de hoeveelheid zaad die hij elk jaar nodig heeft. Traditioneel strooien de boeren het zaad op hun akker. De SRI-methode betekent dat de boeren in rijen kuiltjes maken op de akker. In deze kuiltjes zaaien ze één tot twee rijstzaden. Daardoor hebben ze minder zaad nodig. De opbrengst is echter hoger dan met de traditionele zaaimethode.

Samen sparen

Dankzij deze nieuwe kennis ziet John zijn oogst stijgen. Dat levert hem ook meer inkomsten op. Ook andere kleinschalige rijstboeren in de gemeenschap verdienen meer geld dankzij de nieuwe kennis. Fair Rice stimuleert de boeren om samen een spaargroep te beginnen. Iedere boer legt een deel van zijn inkomsten letterlijk aan de kant in een grote geldkist. Zo sparen de boeren samen. Als dat nodig is kunnen de boeren hun spaargeld opnemen. Ook kunnen de boeren samen besluiten om een deel van het geld in de kist uit te lenen.

Zo verbeterd de financiële weerbaarheid van de gezinnen. John gebruikte een deel van zijn inkomen om cashewbomen te planten. Een slimme investering. Cashewnoten leveren een goede prijs op en John spreidt zo het risico over meerdere gewassen.

Verandering

John werkt nog steeds op zijn akker even buiten Ro-Baylor. Hij verbouwt rijst en groenten. Net als voorheen. Toch is het niet meer hetzelfde als vroeger. Dat verschil is thuis zichtbaar. Iedere dag staat er een voedzame maaltijd klaar voor de vijf kinderen in het gezin. De meeste dagen is er zelfs meer dan één maaltijd voor het gezin.

Steun rijstboeren in Sierra Leone

Fair Rice Sierra Leone is onderdeel van Agrarische ontwikkeling