Denis en Ocham wonen in Karamoja, een regio in het noordoosten van Oeganda. Net als veel jongeren brachten ze hun dagen door met familieleden helpen. ‘Ik had het gevoel dat mijn leven zinloos was,’ vertelt Denis. ‘Ik had niet de kans om naar school te gaan en ik kon niet lezen of schrijven. De toekomst was duister.’
In Karamoja kan slechts een kwart van de volwassenen lezen en schrijven. Veel mensen werken in de landbouw. Dat inkomen vullen ze aan met ander werk. De regio is economisch kwetsbaar. Grote steden met bedrijvigheid, zoals Lira, Gulu of Soroti liggen op minimaal 100 kilometer van Abim.
Vaktraining
In de schaduw van de bomen vertelt Denis hoe zijn toekomstperspectief veranderde. De twintiger kwam in contact met ADP, partnerorganisatie van Woord en Daad. ‘Zij moedigden me aan om de training houtbewerking en meubelmaker te volgen, omdat daarvoor geen formele vooropleiding nodig is.’
Samen met ADP ondersteunt Woord en Daad jongeren in Karamoja met vak- en life skills trainingen. In 2023 volgden in totaal 140 jongeren een training aan de vakschool. Tijdens een korte training leren de jongeren een vak, bijvoorbeeld meubelmaker, kleermaker of metselaar. Daarnaast volgen de jongeren een training life skills. Dit is een brede training waarin onder andere persoonlijke ontwikkeling, sociale vaardigheden en ethiek naar voren komen. De training is gebaseerd op Bijbelse principes.
Erkende opleiding
De vaktraining biedt de jongeren een concreet beroep om geld te verdienen, maar in de fragiele economie in Karamoja heeft bijna niemand één baan. De life skills-vaardigheden kunnen de jongeren in allerlei situaties in het dagelijks leven gebruiken. De vaktraining worden erkend door de Oegandese overheid. Het Ministerie van Onderwijs en Sport neemt de jongeren een examen af.
Na het examen ging Denis stagelopen bij een meubelmaker in het district Kitgum, zo’n 100 kilometer naar het noorden. Die praktijkervaring is een belangrijk onderdeel van de training. Ocham is bezig met zijn stageperiode bij het timmerbedrijf in Abim. Het bedrijf biedt stageplaatsen aan meerdere jongeren die bij ADP een training volgen.
Onafhankelijkheid stimuleren
Voldoende gereedschap is een uitdaging voor de beginnende timmermannen, vertelt Ocham. Een eigen werkplaats openen is daardoor lastig. Woord en Daad ondersteunen de jongeren met trainingen, zodat ze kennis hebben. Tijdens stages verdienen de jongeren een inkomen waarmee ze zelf kunnen investeren. Op die manier stimuleren we de onafhankelijkheid van de jongeren van (buitenlandse) giften.
Hoopvolle toekomst
Ocham, die ook als boer werkt, gebruikte zijn inkomen om schoolgeld te betalen en een geit te kopen. Hij ziet zichzelf vooral als boer. Timmerman is een aanvulling daarop. Dat blijkt ook uit zijn toekomstplannen: investeren in ossen. Die ossen kunnen hem helpen het land ploegen. Ook heeft hij een stuk land op het oog, waar hij een huis wil bouwen.
Denis focust op zijn timmerwerkplaats. De jongeman opende wel een eigen bedrijf. ‘Ik focus me nu op het verkrijgen van meer gereedschap, zodat ik het werk goed kan doen,’ vertelt hij. Sinds hij dit werk doet, ziet hij de toekomst zonniger tegemoet: ‘Ik heb hoop voor de toekomst. Ik heb mijn eigen werkplaats en ik kan in de basisbehoeften van mij en mijn familie voorzien.’