Geef voor noodhulp in Libanon en Syrië

De recente instorting van de Kiteezi-vuilnisbelt in augustus 2024 verergerde de afvalcrisis. “Er zijn doden gevallen, dorpen ontwricht en bedrijven stilgelegd,” zegt Mugisha. Deze ramp staat symbool voor het tekort aan veilige stortplaatsen. Het is hoog tijd voor verandering. “Veel mensen raakten hun huis kwijt en bedrijven in de buurt hebben zwaar te lijden door dalende verkopen. Ook veroorzaakt het afval gezondheidsproblemen.”

Verontreinigd water
Het vele afval heeft niet alleen slechte invloed op mensen, maar ook op het milieu. “Slecht afvalbeheer vervuilt de bodem, het water en de lucht,” zegt Mugisha. “In Kiteezi hebben gevaarlijke stoffen het water verontreinigd, wat gezondheidsrisico’s oplevert, zoals cholera en tyfus.” Het verbranden van afval draagt ook bij aan een slechte luchtkwaliteit, wat leidt tot ademhalingsproblemen voor de omwonenden.

Afval wordt gerecycled

Bewustwording
Ondanks deze uitdagingen ziet Mugisha oplossingen. “Investeren in de recycling van afval is heel belangrijk”, benadrukt hij. Bedrijven zoals het zijne recyclen plastic afval tot nieuwe producten zoals elektrische leidingen en waterpijpen. “Om meer afval te kunnen recyclen, is een samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven belangrijk.” Daarnaast pleit hij voor bewustwording in dorpen en steden. Bijvoorbeeld door mensen meer te leren over compost en hen bewust te maken van de impact van zwerfafval. Met als doel? De hoeveelheid afval verminderen én de betrokkenheid van inwoners op het thema vergroten.

“Als we nu actie ondernemen, kan Oeganda in 2030 een leider in duurzaam afvalbeheer worden,” voorspelt Mugisha. Door betere wetgeving, versterkte partnerschappen en een circulaire economie kunnen dorpen en steden gezonder en milieuvriendelijker worden.

Meer over Oeganda