Kind financieel adopteren
Veel mensen kennen Woord en Daad al jaren, vooral van financiële adoptie. Dit was de benaming die we vroegen gebruikten voor ons sponsorprogramma. Het sponsorprogramma is al meer dan 45 jaar een belangrijk onderdeel van het werk van Woord en Daad.Inmiddels hebben meer dan 100.000 kinderen christelijk onderwijs gevolgd en hebben zij ondersteuning gekregen in hun dagelijkse levensbehoeften. In de loop der jaren deelden we honderden verhalen over de waardevolle impact van kindsponsoring, bijvoorbeeld op de Werelddagen (Yacouba, Miftah, Kate). Kinderen en jongeren kregen toekomstperspectief en nemen nu verantwoordelijkheid om ook zelf bij te dragen aan het leven van anderen.
Adoptiekind of sponsorkind
Door de jaren heen is de visie op kindsponsoring veranderd. Rond 2010 rees de vraag of de benaming ‘financiële adoptie’ de lading goed dekt. Bij adoptie word je namelijk de wettelijk voogd van een kind. De familieband tussen de biologische ouders en hun kind wordt dan juridisch verbroken.
Financiële adoptie
Bij financiële adoptie ligt dit iets anders: in dit geval blijft het kind wel verbonden met zijn of haar biologische familie en gemeenschap, maar het is wel afhankelijk van de geldgever. Toch hebben we besloten om deze term niet meer te hanteren vanwege de vragen die dit opriep bij onze partnerorganisaties. Financiële adoptie heeft in verschillende culturen namelijk een verschillende betekenis. Vanwege ons wereldwijde programma hebben we de terminologie in 2012 definitief aangepast. Ook hebben we de sponsors toen gevraagd om deze nieuwe terminologie over te nemen.
Sponsoring
Bij ons sponsorprogramma is er geen sprake van dat de sponsor de wettelijk voogd van een kind wordt. We vinden het juist belangrijk dat de biologische ouders voor hun eigen kind blijven zorgen. De ouders zetten zich ook in om inkomsten te verdienen en zijn dus niet volledig afhankelijk van hulp. Het kind dat u financieel steunt is daarom niet uw adoptiekind, maar uw sponsorkind. Tegenwoordig proberen we dit woord ook zo min mogelijk te gebruiken, want het kind is veel meer dan alleen een ‘sponsorkind’. In plaats daarvan kiezen we voor ‘gesponsord kind of ‘het kind dat u steunt’.
Wat is de impact van kindsponsoring?
De kracht van het sponsorprogramma is dat er sprake is van verbinding: de communicatie gaat in twee richtingen, waarbij sponsor en het gesponsorde kind beiden geven én ontvangen. We vinden het belangrijk dat we bijdragen aan het leggen van verbindingen in Gods veelkleurige, wereldwijde Koninkrijk. Het sturen van een brief of kaart en het gebed voor zowel het kind als de sponsor, is van onschatbare waarde.
Sponsoring heeft een gezicht
Door die verbinding krijgen het gesponsorde kind en de sponsor in Nederland een gezicht. Enerzijds is het voor het kind waardevol dat er in Nederland een individu of gezin is wat een speciale plek in het hart heeft voor hem of haar, anderzijds is het voor een sponsor waardevol dat ‘de naaste ver weg’ een gezicht krijgt. Een sponsor krijgt de unieke kans om ‘mee te lopen’ in het leven van een kind en maakt op die manier op een heel persoonlijke manier kennis met de wereldwijde veelkleurigheid in Gods schepping.
Wereldwijde verbinding
In 2021 voerde Woord en Daad het Hoop-onderzoek uit. Dit onderzoek bevestigt dat kinderen meer hoop ervaren doordat ze een sponsor hebben. Een verbinding tussen sponsor en kind is daarom van cruciaal belang: het verdiept de impact van het sponsorprogramma. We investeren daarom graag in het leggen van deze verbinding, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een online omgeving waarin de sponsor alle updates van het kind kan bekijken en ook gemakkelijk post kan sturen. Uiteraard investeren we ook in goed onderwijs, training van docenten, de ouders zelfstandiger maken en het voorzien in basisbehoeften voor kind en gezin.