Goed onderwijs in Nepal
Toegang tot onderwijs
In Nepal is het basisonderwijs verplicht. Dit is ook terug te zien in de cijfers: 97% van de kinderen in Nepal gaat naar de basisschool. Voor de kinderen die niet naar school gaan, zijn de omstandigheden uitdagend. Via het sponsorprogramma steunen we 220 kinderen die met hun ouders aan de rivieroever van Pokhara wonen. Op zoek naar een beter leven, zijn ze vanuit het platteland naar deze stad getrokken. Maar ook hier is de armoede groot, en is het betalen van het onderwijs een grote uitdaging.
Met uw steun krijgen de kinderen toegang tot onderwijs, maaltijden en medische zorg. Ook krijgen ze jaarlijks een nieuw schooluniform en een set andere kleding. Met kerst ontvangen de kinderen een extra cadeau, bijvoorbeeld handdoeken, dekens of nieuwe schoenen.
Kwaliteit van het onderwijs
In Nederland zijn de lessen vaak interactief, maar in Nepal is dat wel anders: daar leren kinderen vooral door lesstof te stampen. Uit onderzoek blijkt echter dat de kennis dan ook weer snel wordt vergeten.
Op de scholen waar de kinderen naartoe gaan, werken we daarom aan de verbetering van het onderwijssysteem. Dit doen we samen met onder andere de organisatie ECEC en met de overheid. De docenten worden getraind en er wordt geïnvesteerd in onder andere nieuwe lesmaterialen, schoolborden, stoelen en tafels. De kinderen ontvangen schoolboeken, pennen en andere benodigdheden.
Betrekken van ouders
Het is belangrijk om de ouders te betrekken bij het onderwijs, daarom organiseren we regelmatig bijeenkomsten voor ouders. We delen met hen wat de meerwaarde is van onderwijs en welke rol zij hierin hebben. De ouders kunnen bijvoorbeeld aan hun kinderen vragen hoe het op school was en meekijken wanneer ze thuis opdrachten maken.
Ook komen er tijdens de bijeenkomsten andere relevante thema’s voorbij, zoals het bereiden van voedzame maaltijden of de gevaren van jong trouwen. Alle kinderen worden regelmatig thuis bezocht, zodat ACN goed weet waar de kinderen vandaan komen en wat er thuis speelt.
Hoe geef je christelijk onderwijs in een land waar dit verboden is?
In het overwegend hindoeïstische Nepal is het verboden om op school uit de Bijbel te lezen en te bidden. Het christelijk onderwijs geven we daarom op een andere manier vorm. Docenten vertellen bijvoorbeeld Bijbelse verhalen en leren de kinderen christelijke normen en waarden zonder aan te geven dat dit uit de Bijbel komt. Soms worden er bijeenkomsten in kerken gehouden. De christelijke teksten op de muren kunnen kinderen, ouders en docenten aan het denken zetten. Zo hopen we dat harten worden geraakt.