Oogst de toekomst

Het einde van de burgeroorlog in 2009 bracht vrede in Sri Lanka, maar de littekens van de oorlog zijn nog altijd zichtbaar in de samenleving en de economie. Vissers in Mannar en Kilinochchi, in het noorden van het land, verloren hun visgerei, boten en kapitaal.

Na de oorlog staken veel vissers zich diep in de schulden om een boot en visgerei te kunnen kopen. De afgelopen jaren ondersteunden we samen met lokale partners vissers om los te komen uit de leningfuiken. Dat was een succes. Nu zetten we in op de financieel weerbaarheid en duurzaamheid van de visserij. Dat doen we met drie thema’s: aquacultuur, transparantie en kennis.

Aquacultuur

We stimuleren vissers om een kwekerij van zeekomkommers of zeewier op te starten. In Azië is een grote vraag naar zeekomkommers. Deze zeedieren worden vaak gedroogd en geëxporteerd. Daardoor is de prijs voor zeekomkommers stabieler dan voor verse vis. Ook de vraag naar zeewier neemt toe. Met een kwekerij kunnen vissers een goed inkomen verdienen. Kwekerijen hebben een positieve invloed op het ecosysteem en de visstand.

Transparantie in prijzen

Vissers zijn afhankelijk van tussenhandelaren die hun vis opkopen. De prijs die de handelaren bieden is niet altijd eerlijk. We zetten in op transparante prijzen. Dat doen we door een app te introduceren die de vissers, tussenhandelaren, transporteurs en de vissersgemeenschappen inzage biedt in de visprijs.

Kennis over duurzame visserij

Samen met onze partners willen we kennis over duurzame visserij beter inbedden in de gemeenschap. We ondersteunen de visserscoöperaties in de dorpen om deze verantwoordelijkheid over te nemen, onder andere door hen toe te rusten om lessen te kunnen geven op scholen.

Doelstellingen

(2023-2025)

  • 300 kwekerijen voor zeekomkommers gestart
  • 150 kwekerijen voor zeewier gestart
  • 500 vissers krijgen marktinformatie via een app
  • 14 viscoöperaties versterkt

Ja, ik draag bij aan verandering

U kunt bijdragen via het formulier op de volgende pagina. Of door uw gift over te maken via: IBAN NL64 RABO 0385 4870 88, eventueel onder vermelding van dit specifieke project.

Structurele giften zijn heel belangrijk voor de voortgang van ons werk. Hartelijk dank voor uw bijdrage.

De vangst van morgen is onderdeel van Agrarische ontwikkeling