Kindslaaf
Kinderuitbuiting komt in allerlei vormen voor. Zo deed Aberham (8) uit Ethiopië zwaar werk op straat. En Léa (12) uit Tsjaad moest werken als kindslaaf aan huis. Ook in Haïti, Burkina Faso en Benin werken veel kinderen als huisslaaf. Op de Filipijnen zorgt seksueel misbruik er voor dat kinderen niet naar school kunnen. Ze krijgen dagelijks te maken met geweld, wat schadelijk is voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Helaas hebben veel kinderen en jongeren wereldwijd zo’n heftig levensverhaal. We willen er voor hen zijn, maar richten ons tegelijkertijd op de familie en werken samen met de politie, scholen, kerken en de overheid. Zo roepen we kinderuitbuiting een halt toe.
Bevrijding van kindslaven
Ieder kind is het waard om op te groeien in vrijheid. Daarom werkt Woord en Daad wereldwijd samen met lokale partners aan de bevrijding van kindslaven. In een christelijk opvanghuis bieden we onderdak, onderwijs en de nodige begeleiding. Waar mogelijk werken we toe naar familiehereniging en terugkeer in de maatschappij. Ook schenken we aandacht aan preventie: we steunen de armste gezinnen financieel, brengen kinderuitbuiting bij gemeenschappen onder de aandacht en zoeken samenwerking met de overheid om tot betere kinderbescherming te komen.
Onze ambitie:
- Kinderen groeien op in een veilge thuissituatie
- De normen in het land dragen bij aan een positieve ontwikkeling van kinderen
- Kinderen en ouders hebben toegang tot sociaal-economische middelen, waaronder onderwijs
- De overheid beschermt kinderen en draagt bij aan het voorkomen van kinderuitbuiting
Strijd tegen kinderuitbuiting in cijfers
Wat doet Woord en Daad specifiek om kindslavernij te bestrijden?
In elk land zijn de uitdagingen en de context verschillend. Op de Filipijnen hebben ze veel te maken met (online) seksueel misbruik en seksuele uitbuiting. We werken daar samen met opvangtehuis Bahay Silungan waar kinderen opvang, begeleiding en een re-integratietraject aangeboden word.
In Benin en Burkina Faso is kinderarbeid in huishoudelijk werk diepgeworteld in de cultuur. Tóch geloven we dat daar verandering mogelijk is als we ons richten op vier gebieden.
De komende jaren werken we in Benin en Burkina Faso aan:
- Het versterken van kinderen en hun families;
- Mensen toegang bieden tot de benodigde sociaaleconomische middelen;
- Beïnvloeden van de overheid en (rechts)systemen;
- Het beïnvloeden van de huidige sociaal-culturele normen.
Het project in Ethiopië richt zich op het voorkomen van kinderarbeid door bewustwording te creëren in de gemeenschap en door (kwetsbare) gezinnen te ondersteunen. Hierbij worden meer dan 6.000 kinderen en zo’n 200.000 familieleden en mensen uit de omgeving bereikt. Daarnaast richten we ons op opvang en re-integratie van kinderen die het slachtoffer zijn geweest van mensenhandel, kinderarbeid of andere vormen van uitbuiting. Ook werken we samen met de Ethiopische overheid om wetgeving en juridische bijstand rond dit thema verder te ontwikkelen.
In Haïti werken veel kinderen als restavek. Het woord restavek komt van het Franse ‘rester avec’ wat ‘verblijven bij’ betekent. In Haïti wonen zo’n 300.000 kinderen, waarvan 60% meisjes, bij een ander gezin. De kinderen werken hard om wat geld te verdienen voor de eigen familie, maar worden veelal uitgebuit, krijgen vaak niet betaald of kunnen niet naar school. Samen met onze partnerorganisatie RFF willen we een einde maken aan kindslavernij in Haïti.
Strijd mee tegen kindslavernij
Ga de uitdaging aan!
Dit jaar halen we met Sport for Others geld op voor kinderen die gevangen zitten in slavernij. Fietsen, mountainbiken, wandelen of trailrunning? Wil je ook mee doen in de strijd tegen kindslavernij? Steun dit project met een gift of meld je aan als deelnemer voor Sport for Others.